dinsdag 22 februari 2011

Zijn paardenmensen rijk?

Deze week sprak ik een man die al een flink deel van zijn leven in de agrarische sector werkt. Als vertegenwoordiger zag hij in de beginjaren van zijn carrière de inkomsten van het bedrijf binnen komen via boeren en landbouwers. Deze mensen droegen zelfs 75% van de omzet. Volgens de man die ik sprak heeft er de laatste jaren een heel duidelijke verschuiving plaats gevonden. Tegenwoordig zou het grootste deel van de inkomsten van zijn bedrijf gedragen worden door mensen die voor hun hobby dieren houden. Met aan de top mensen met eigen paarden.

De verklaring voor deze verschuiving zou zijn dat landbouwers en boeren het tegenwoordig niet makkelijk hebben en boeren die het hoofd boven water weten te houden inversteringen zo lang mogelijk uitstellen. Daarnaast neemt de interesse in de paardenhouderij nog steeds erg toe en zien we steeds meer weides waar de koeien omgeruild worden voor paarden.

Wat ook zou opvallen bij de paardenhouders is dat het grootste deel van de mensen veel heeft uitgegeven om hun droom waar te maken en daardoor weinig financiële reserves heeft voor investeringen. Paardeneigenaars zouden (misschien hierdoor) weloverwogen keuzes moeten maken, maar blijken daardoor vaak beter geïnformeerd te zijn dan de professionele mensen die producten bij hun kopen. Ondanks die financiële beperkingen zijn paardenhouders graag geziene klanten, omdat ze uiteindelijk voor kwaliteit kiezen en weten wat ze willen.

Trouwens, in 2008 viel het Vlaams minister-president Kris Peeters ook op dat er wat aan de hand was in de paardenwereld. Hij gaf de opdracht voor een economische studie over de Vlaamse paardenhouderij. Daaruit bleek dat het economisch belang van de paardenhouderij voor de staatskas niet te verwaarlozen is. Je kan over deze studie van destijds meer lezen op onze site. Klik hier om het te lezen

Een paar weken geleden was ik ingegaan op een uitnodiging voor een Vlaamse dag op het Hippisch centrum in Deurne (NL). Toevallig kwam de studie er nog eens ter sprake en werd er met een lach verteld dat er na de bekendmaking van de reultaten beduidend meer financiële controles worden uitgevoerd in de Vlaamse paardenbedrijven dan voorheen. Toeval of niet?

Dit even tussendoor, want waar ik eigenlijk naar toe wil is het volgende:
Laatst mochten we een kijkje nemen in de stallen van zo'n gepassioneerde paardenman die zijn droom wist waar te maken. In de stallen liepen verschillende meisjes heen en weer met paarden. De ene ging longeren, de andere gaf een paard een borstelbeurt, weer een andere was de stallen aan het uitmesten. Ze zijn hier al jaren geleden komen aanwaaien, zie hij en af en toe komt er een vriendin mee en die blijft dan ook plakken. 'Wat een geluk!', liet de man me weten. Hij was blij met al die extra hulp.

Een van de meisjes kwam zich melden en vertelde dat haar punten ondertussen beter waren. Ze moest beloven een volgende keer haar rapport mee te nemen. Als ze geen betere punten zou halen mocht ze voorlopgig niet meer komen, was de afspraak geweest. Het meisje was niet bij de paarden weg te houden en de resultaten op school hadden eronder geleden.

De moeder van het meisje was erg blij dat de eigenaar van de paarden dit zo aanpakte, dit werkte volgens haar motiverender dan welke straf die zij ook maar zou bedenken! Ze was ook blij dat het meisje in haar vrije tijd zo nuttig bezig was. Het meisje had blijkbaar een moeilijke tijd achter de rug en was nu dankzij de paarden helemaal weer tot rust gekomen.

Nanny en ik (Rudi) hebben er een tijdje staan kijken en konden inderdaad de tevredenheid merken om ons heen. Een ding was zeker, deze meiden hadden gezien dat je een droom kan waarmaken en de motivatie overgenomen om er zelf ook aan te werken. 

Paarden duur? Ja, maar als je de positieve effecten van dit prachtige dier naast elkaar zet, het sociale, de ontspanning, het plezier, het relaxen, dan bergijp ik de groei van deze sector wel. Wij blijven er echter op hameren dat de keuze voor een eigen paard een weloverwogen keuze moet zijn. Bij de meisjes in dit verhaal zit dit duidelijk goed. Zij weten straks waar ze aan beginnen. Ondertussen zijn ze aan een verhaal begonnen waarvan het eind nog lang niet in het zicht is ;-)

Paarden bezitten wil niet zeggen dat je rijk bent. Bij paarden kunnen zijn en met hen omgaan, geeft een goed gevoel! Of het nu je eigen paard is of een verzorgpaard. Dit is toch echte rijkdom?

Wat hebben we het toch goed!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten