dinsdag 15 februari 2011

Vergunning voor het houden van een dier

Laatst zaten mijn dochterjes naar het Jeugdjournaal te kijken, toen er een item op kwam over het houden van paarden. Volgens de Dierenbescherming zou de helft van de ongeveer 400.000 paarden, die Nederland telt, geen optimale verzorging krijgen tot zelfs verwaarloosd worden. Onder slechte omstandigheden werd ook het houden van één paard alleen geteld. Kuddedieren mag je niet alleen in een stalletje zetten en het is daarom echt niet goed voor het paard, werd er gezegd.

Steeds meer en meer paarden moeten in beslag worden genomen wegens verwaarlozing en mishandeling.

Er werd voorgesteld om een soort diploma samen te stellen voor toekomstige paardenhouders. Slaag je niet, dan mag je geen paard houden.

In een enquette gehouden door het Jeugdjournaal kwam naar voren dat 54% voorstander is van zo'n diploma.

Het is inderdaad wel raar dat iemand van het ene op het andere moment zomaar een paard kan kopen met als enige basiservaring het zien van de film Black Beauty. Of een diploma hier verschil in zou maken is natuurlijk een discussiepunt. Want heb je genoeg aan de kennis over hoe je het paard moet borstelen en voederen? Zou een praktijkstage dan geen goede aanvulling zijn? Wat dacht je van het verplicht halen van een ruiterbrevet en ga zo maar verder.

Je ziet in de praktijk al dat ervaren paardenmensen elkaar flink durven te bekritiseren over hun omgang met en verzorging van paarden. Hoe en wie gaat dan bepalen dat iemand geschikt is als paardenhouder? Hm, niet zo simpel allemaal.

Een punt is zeker, er moet inderdaad beter nagedacht worden over de aanschaf van een paard. Te vaak zien we om ons heen lieve en goede paarden 'slachtoffer' worden van ondoordachte keuzes en onervarenheid.

Het is best een goed idee zo'n diploma. Zeker als je naar het doel van dit verhaal kijkt. Maar om eerlijk te zijn, denk ik dat het niet meteen de instelling van sommige mensen verandert.
We hebben laatst een paar nestjes konijntjes gehad. Van de ongeveer 8 konijntjes die we uitdeelden, zijn er jammer genoeg nog maar een paar in leven. Als we er naar vroegen, kregen we allerlei verhalen om de dood van deze diertjes te verantwoorden. Typisch is dat de 4 konijntjes die we zelf hebben gehouden nog allemaal leven en nog vrolijk rondhuppelen!! Snap je waar ik naar toe wil? Voor sommige mensen is een paard gewoon een groot konijn waarmee ze de kinderen blij maken. Als dat dier dan niet meer in het plaatje past, plakken ze er een mooi verhaaltje aan en moet er zo snel als mogelijk een oplossing gevonden worden of staat het diertje ergens moedeloos en alleen in een weitje zijn laatste dagen te verslijten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten