dinsdag 15 februari 2011

De beste leermeesters zijn de paarden

Het is ons al een paar keer opgevallen dat onze paarden erg goede 'wakers' zijn. Deze morgen bijvoorbeeld, we keken naar buiten omdat de paarden begonnen te rennen en samen een bepaalde richting uitkeken. Ze proestten hun lucht uit en spitsten de oren. We volgden hun blik en zagen twee mannen met een plattegrond in de hand de omgeving optekenen en daarna metingen doen. Pas na een tijdje kreeg onze echte 'waakhond' het ook in de gaten en begon hij te blaffen.

Hieraan zie je weer hoe gevoelig paarden kunnen zijn voor de minste verandering in hun omgeving. Nog vóór een alerte hond hebben ze potentieel gevaar ontdekt. Onze paarden staan in een voor hen vertrouwde omgeving en toch is er plots een hoge staat van paraatheid als er ook maar iets anders gaat.

Als we met de paarden een buitenrit maken onder zadel of aangespannen voor de koets, dan maken we gebruik van deze attente reacties. Nog voor je vaak zelf iets ziet of hoort, kan je aan het spitsen van de oren of het opheffen van het hoofd merken dat je even extra alert moet zijn. 'Luisteren' naar het paard heeft me al meerdere malen geholpen. Een jogger die plots ergens uit een struik lijkt te duiken of iets dergelijks. Door de aanwijzingen van het paard te volgen, had ik hem zien aankomen terwijl het anders een schrikmoment was geweest. Het helpt je paard ook meteen, want jij kan hem duidlijk maken dat er niks aan de hand is en je zet op een ontspannen manier de rit verder. Moest het zo zijn dat je schrikt, dan gaat het paard het schrikken misschien associeren met de jogger en gaat het de volgende keren misschien angstig zijn voor naderende joggers. 

Hoe dan ook, elk paard heeft een eigen karakter en diegene die hem door en door hoort te kennen ben jij. Leren luisteren naar je paard en elkaar begrijpen kost tijd, maar geeft een geweldig resultaat. Boeken en ervaring van anderen kunnen je een heel eind op weg helpen, maar de beste leermeesters zijn de paarden zelf. Wij hebben in ons leven kennis gemaakt met verschillende paarden. Allemaal waren ze anders, verschillend. Allemaal waren ze bijzonder. Van elk van hen hebben we iets mogen leren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten