dinsdag 15 februari 2011

(eigen)aardigheden van honden

Laatst liep ik (Rudi) onaangekondigd bij een vriend binnen, hij schrok zichtbaar. Nu bleek dat zijn broer op bezoek was samen met zijn hond. Een mooie blauw/grijze(zeldzame kleur) Staffort werd bij de halsband genomen om hem meteen apart te zetten. 'Wat doe je nou?' vroeg ik. 'Bijt hij dan?' 'Nee, maar de meeste mensen zijn bang van deze hond. Daarom houden we er voortaan maar rekening mee en zetten hem apart als er bezoek komt. Je moest eens weten wat een opmerkingen je soms naar het hoofd geslingerd krijgt als je zo’n hond hebt!'
Ik vroeg ze om de hond er gezellig bij te laten zitten. Even later zaten we vrolijk te kletsen terwijl de grote ’boze’ Staffort zichtbaar zat te genieten, terwijl ik hem over de borst streelde. Wat was dat toch een lieve en aanhankelijke hond!
Ik begrijp de reactie van deze jongens toen ze de hond even weg wilde zetten. Soms doen we het zelf ook als we bezoek krijgen waarvan we weten dat ze bang zijn van honden of er gewoonweg niks van moeten hebben. Maar wel jammer voor zo’n lieve hond als die Staffort dat hij er in heel veel gevallen niet bij mag zijn als er bezoek komt. Puur door de vaak zo negatieve aandacht in de media en zijn toch wel stoere uiterlijk! Dit beestje genoot er duidelijk van dat hij er nog eens bij mocht horen.
In ons geval zijn de meeste bezoekers juist helemaal ingenomen met het knuffelbeer uiterlijk van onze Berner Sennenhond Fynn en willen ze hem maar al te vaak spontaan om de hals vliegen. Terwijl wij er altijd weer op moeten wijzen dat de hond even tijd nodig heeft om aan bezoek te wennen. Even met rust laten en hem zelf naar je toe laten komen en dan heb jij je knuffelbeer naast je voeten.
De ‘boze’ Staffort bleek een echte allemansvriend en volgens de eigenaar kon je ermee doen wat je wilde. Wat jammer dat dit dier zoveel negatieve reacties om zich heen krijgt.
Nu om heel eerlijk te zijn, wij zijn zelf ook voorzichtig bij honden die we niet kennen hoor. Maar dat is gewoon een kwestie van gezond verstand en heeft niks te maken met vooroordelen over bepaalde rassen. Heb jij een Poedel, een Boerboel, een Teckel of een Chihuahua? Elk ras is inderdaad apart met elk zijn bijzondere aanleg voor bepaalde dingen. Maar toegegeven, ondanks hun ras hebben ze toch allemaal hun (eigen)aardigheden!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten